Om å dø… Den sosiale døden… smiley

Jeg ble sittende på halvtolv i stolen å se på tv ikveld, noe som faktisk er unntaket og ikke regelen selv om jeg ikke lenger fungerer med min deffekte kropp og befinner meg innestengt i mitt garasjefengsel mer eller mindre 24/7 uten noe lyspunkt å se frem mot, kun falske drømmer og gulrøtter i et fatamorgansk solskinn av løgn. Det var en fantastisk følelsesladet film med: Tom Hanks og Denzel Washington i hovedrollene. I filmen kom det et utsagn som trollbandt meg: Jeg dør sosialt… lenge før kroppen min dør.

Denne setningen satte seg rett i min egen hjerterot. Mitt sosiale liv i et nøtteskall består av hva jeg klarer å oppnå av kontakt via internett med ukjente venner verden over. Mennesker som ikke vet hvem jeg er men som er kun ett tastetrykk unna og som stiller opp med trøstende ord fra sine tastaturer når jeg er nede… gledesutbrudd når jeg viser bilder fra mine korte turer ut i guds frie natur… søte hilsner når jeg forteller om mine to firbeinte samboere… Men virkelige venner… familie… mennesker som stiller opp og vil en godt… kun et stort vakum. Missforstå meg rett, det finnes mennesker jeg er i såkallt familie med men de vet knaptnok hvor jeg bor og iallfall intet om hva jeg foretrekker og trives med i mitt liv og de har sågar alltid benyttet den minste smule av mulighet til å kritisere alt jeg er å alt jeg står for og samtlige av mine ønsker for livet. Det samme gjelder venner, det er blitt et sort hull av manko på kommunikasjon…

Et sosialt liv består av å gi og å ta, å offre og å motta, smil og latter men også sorger og tristesser, et likeverdig felleskap med andre mennesker og respekt. Når kroppen svikter deg, og du ikke har den sosiale fallskjermen omkring deg så mister du lett det lille fotfeste i den sosiale verden som du engang hadde, ingen gir deg den ved ditt sykeleie, ingen løper etter deg og de savner deg ikke ved sine bord… Det eneste sosiale liv du har igjen er dine tryglende forsøk på å få legen til å forstå, forsøkene på å få hjelp via telefon til trygdens hjelpemiddelsentral, kontakt med ergoterapeutene i kommunen og hjemmehjelpen som ikke kan komme på et tidspunkt på døgnet når du klarer å ta imot besøk… Du mister all sosial kontakt med verden, med unntak av hu som ekspederer i kassa på Kiwi hvor du handler inn din overlevelses og nødproviant hver tredje uke…

Jeg tror mange mennesker velger å bestemme sin egen bortang nettopp av slike grunner, fordi de blir jo ikke hørt eller sett og de sitter jo kun å venter uansett… venter på noe som aldri kommer, noe som aldri skjer, noe som aldri blir slik det ønskes… De søker å leter, trygler og ber, men resultatet er likevel at de er uønsket og unyttige og ingen offrer de en tanke mer enn de blir betalt for. Å planlegge sin egen bortgang blir iallfall et siste ord og forsøk på å få sin vilje etterlevd. En skriver ned sine siste ønsker og bestemmer over sine etterlatenskaper som skal komme noen ukjente til gode, de kjente er allerede lagt for hat og gives intet annet enn et håp om at de skal bli bedre medmennesker i sitt neste liv… dersom de får et slikt…

smiley Shit life…